5 PRZEPISÓW NA ŚWIATOWE ŚNIADANIE Z JAJKIEM W ROLI GŁÓWNEJ

Lubicie jajka? Badania potwierdziły niedawno, że zdrowy dorosły człowiek może zjadać nawet do 20 jaj tygodniowo. Potwierdzono także, że cholesterol z żywności nie ma kompletnie wpływu na ten we krwi. Fani jajek będą dzisiaj zachwyceni, ponieważ zebrałam kilka moich autorskich przepisów z jajkami w roli głównej i postanowiłam podzielić się nimi na blogu. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna jajecznica na śniadanie, to znajdziesz tutaj coś dla siebie. Osobiście mogę je jeść pod każdą postacią, przez 365 dni w roku, zwłaszcza na śniadanie. Są odżywcze, sycą na długo, no i są bardzo smaczne. Pod warunkiem oczywiście, że nie pochodzą z chowu klatkowego. Nigdy mi się chyba nie znudzą. Co jakiś czas wymyślam nowe dania z jajkiem w roli głównej, ale te poniżej to moje TOP 5.

google grafika

Zapraszam do lektury!






1) Tosty francuskie czyli jajko na słodko w wersji kanadyjskiej - Studenci zapewne znają nieśmiertelny chleb w jajku, ale czy próbowaliście kiedyś wytrawnej wersji?

Składniki:
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- 1 jajko
- masło lub olej kokosowy
- syrop klonowy lub miód
- owoce - najlepiej pasują borówki lub maliny


Wykonanie:
Jajko rozbijamy do miski, roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Zanurzamy w nim chleb, czekamy aż nasiąknie, w między czasie rozpuszczamy tłuszcz na patelni. Nasiąknięty jajkiem chleb wrzucamy na patelnię, jeśli zostało nam trochę masy jajecznej, wylewamy ostrożnie na pieczywo, obsmażamy krótko z obu stron. Podajemy polane syropem i owocami. Kanadyjczycy mają w zwyczaju serwować to danie razem ze zrumienionym bekonem, jednak ja wolę bez mięsa 😆. 


2) Frittata czyli pieczony omlet po włosku - Ten przepis można modyfikować na różne sposoby, zawsze się udaje i smakuje nawet na zimno. Mówię na to pizza jajeczna, bo trochę ją przypomina.

Składniki:
- 2 jajka
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżeczka mąki
- 1/4 kulki sera mozzarella
- pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/4 cebuli pokrojonej w kostkę
- masło lub olej kokosowy
- sól, pieprz, bazylia
- rukola, pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)

Wykonanie:
Jajka łączymy razem z jogurtem i mąką, mieszamy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Paprykę i cebulę dusimy na maśle, zmniejszamy ogień i wylewamy masę jajeczną. Kiedy zacznie się ścinać posypujemy serem i przykrywamy pokrywką. Z racji tego, że omleta ciężko jest przerzucić na drugą stronę, zawsze wstawiam patelnię na 5-7 minut do mocno nagrzanego piekarnika. Należy tutaj pamiętać, że nie każda patelnia nadaje się do tego typu praktyk. Inna wersja tego przepisu proponuje wykonanie wszystkiego w naczyniu żaroodpornym. Wierzch dekorujemy rukolą i pomidorkami. 


3) Muffiny jajeczne z cukinią - Zrobiłam je całkiem niedawno po raz pierwszy. Co za obłędnie dobry smak!! Mimo, że trzeba na nie trochę poczekać, kiedy pieką się w piekarniku, to jednak przepis jest bardzo łatwy i szybki. Potrzebujemy jedynie foremek na muffiny. 

Składniki:
- 3 jajka
- pół kostki sera feta
- jedna mała cukinia
- sól, pieprz, bazylia
- masło

Wykonanie:
Składniki wystarczą na wykonanie około 6 muffinów. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinię trzemy na tarce, łączymy z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i pokruszonym serem. Foremkę smarujemy masłem, wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Można podawać z pieczywem lub warzywami. Na zdjęciu pełnoziarnista pita.



4) Jajka w koszulce czyli australijskie kangurki - To jest propozycja dla fanów jajka na miękko i faktycznie kojarzy się z kangurzą torbą. Kwintesencją jest rozpływające się żółtko przy mocno ściętym białku.

Składniki:
- 1 jajko
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- pół awokado
- szpinak lub rukola
- pomidor
- ocet

Wykonanie:
Potrzebujemy małego rondla z gorącą wodą. Wykonanie jajek w koszulkach jest dosyć proste, jednak wymaga nieco praktyki. Do garnka z wodą dodajemy 3 łyżki octu, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i mieszamy tak aby na środku powstał wir. Jajko rozbijamy do szklanki lub małej miseczki i ostrożnie wlewamy w wir w garnku. Jajko powinno pozostać na środku garnka, jeśli się tak nie dzieje, możemy zgarnąć jajko łyżką cedzakową. Gotujemy około 3 minut. Podajemy z tostami, awokado, pomidorem i szpinakiem. 



5) Full irish breakfast czyli jajka sadzone - Tradycyjna wersja tego śniadania jest tłusta i ciężka, ze względu na kiełbasę, bekon, kaszankę, które są smażone w głębokim tłuszczu i dodatek fasoli. Zastanawiam się jak Irlandczycy mogą to jeść. Fuj.

Składniki:
- 1 jajko
- pieczywo
- sałata, szpinak, rukola
- 1/4 kostki sera feta lub mozzarelli
- ogórek
- pomidor
- awokado
- sos balsamiczny (opcjonalnie)
- masło lub olej kokosowy do smażenia
- sól, pieprz

Wykonanie:
Na talerzu przygotowujemy pokrojone warzywa, mogą być w kostkę lub w plasterki, tak jak na zdjęciu. Skrapiamy sosem, choć nie jest to konieczne jak ktoś nie lubi. Jajka smażymy wedle uznania. Bekon rumienimy na patelni lub grillujemy. Posypujemy serem. Podajemy z pieczywem i obowiązkowo czarną kawą 😁 Voilà!  



We wszystkich przepisach składniki podane zostały na przygotowanie jednej porcji.

A wy lubicie jajka? 
Jeśli spodobał Ci się post nie zapomnij polubić mnie na facebook'u! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger