DOMOWE WEGAŃSKIE MASŁO ORZECHOWE

Kochasz masło orzechowe, ale przeraża Cię skład na słoiku w sklepie? Dostajesz gęsiej skórki, kiedy widzisz na etykiecie te wszystkie utwardzone oleje, mnóstwo soli i konserwanty? A może po prostu ze względów etycznych nie jesz produktów z olejem palmowym w składzie. Jakiekolwiek by nie były Twoje powody, mam na to sposób! Zrób sobie samodzielnie w domu masło orzechowe! Może i wkurzysz sąsiadów hałasującym blenderem, ale za to będziesz mieć cudowne masełko w sam raz np. do owsianki lub do zjedzenia prosto ze słoika. 





CZEGO POTRZEBUJESZ?

- 0,5 kg orzechów arachidowych nieprażonych
- łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego bezzapachowego
- sól morska lub himalajska do smaku
- malakser lub mocny blender

Wrzuć wszystkie składniki do blendera/malaksera i miksuj przez ok. 15 min z przerwami, aby nie przegrzać urządzenia. Najlepszy będzie malakser z szeroką misą. Ja dzięki uprzejmości rodziców mojego jeszcze nie-męża używam robota firmy Philips, który sprawdza się świetnie w przypadku mielenia, rozdrabniania i siekania. Jeśli masło jest zbyt suche dodaj więcej oleju i miksuj jeszcze chwilę.
Masło przechowuj najlepiej w szklanym, wyparzonym wcześniej słoiku w lodówce, choć nie jest to konieczne. Moje stoi w ciemnej, chłodnej szafce. Spożyj najlepiej w ciągu 3-4 tygodni.



Mimo, że masło orzechowe zawiera niekorzystny stosunek kwasów Omega 3 do Omega 6, to warto je jeść od czasu do czasu, gdyż zawiera między innymi witaminy z grupy B, cholinę i witaminę E (naturalny przeciwutleniacz!) oraz składniki mineralne takie jak: magnez, fosfor, potas, cynk, selen, wapń, chrom, mangan, miedź i żelazo - dzięki czemu m.in. zapobiega anemii, wzmacnia zęby i kości, wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu (z tym zastrzeżeniem, iż działanie to ma jedynie masło orzechowe bez dodatku soli), wzmacnia odporność organizmu, ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Ma również pozytywny wpływ na stan włosów i paznokci, redukuje przetłuszczanie się skóry i nadaje jej atrakcyjny koloryt. Masło orzechowe to również bogate źródło błonnika pokarmowego i roślinnych fitosteroli. 
Smacznego!






Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger